lowes barn community centre

Client

lowes barn community project

The Brief

The Lowes Barn Recreational Ground is located in Nevilles Cross, Durham and occupies a four and an half acre south facing site with a play area, multi-use games court, bowling green, grassed area, football pitch and
bowls pavilion.
d3associates were commissioned by the Lowes Barn Community Project to develop a robust business plan, which brings together the key findings from the community consultation, and identify sustainable building options including budget costs, for the design and build of a Community Centre and improvements to the recreational value of the park.

The Outcome

The new Community Centre includes a large atrium for communal use, a main hall for activities, which can be sub-divided into two smaller rooms if required, a good size kitchen, meeting rooms, accessible toilets and separate storage space. The emphasis of the centre is to serve the local community and builds on the sites recreational and sporting heritage.
Careful consideration was given to the overall design to create an aesthetically pleasing building that is sustainable, flexible, and adaptable, so as the community requirements change the building can change too. The well insulated timber frame structure, heated by air source heat pumps powered by photovoltaic panels is designed have low running costs and be accessible to all. The building aligns with the proposed business plan and available budget, and is of an appropriate scale to sit within its environment with seamless accessibility to the outdoor facilities and the surrounding locality.

Jennifer Thompson of Lowes Barn Community Project said:
“d3associates provided a structured approach to the design process to create a building which the whole community will be able to enjoy, not only for its functionality and flexibility, but also for the sustainability and aesthetics of the appearance which compliments the natural environment. The team were a pleasure to work with throughout, and communicated ideas clearly, helping the group gain momentum and take the project forward. ”