Crag House Barn

Client

Private Client

The Brief

Following changes in farming practices, a barn at Crag House became redundant and d3associates were commissioned to redesign it as a family house and obtain Planning Approval under the recent Prior Approval Planning Amendment. While meeting the stringent conditions of Prior Approval, the house had to be contemporary in appearance whilst blending naturally into its surroundings, as well as utilising renewable options.

The Outcome

Planning Approval was confirmed in May 2015 and construction commenced in September, with completion in Spring 2016. The design takes advantage of the south elevation with attractive views for main rooms, with service areas such as bathrooms and utilities on the north elevation.

Externally, walls are horizontal cedar cladding with grey aluminium windows and blue slate is used on the pitched roof. Internally oak is used extensively for floors and doors. Underfloor heating and hot water are provided by an air source heat pump.